3 x Pastarecepten met een pastamachine

3 x Pastarecepten met een pastamachine

Er gaat niets boven een heerlijk bord verse pasta of lasagne. En wat is er nou leuker dan zelf pasta maken? Met een pastamachine kun je eenvoudig verse spaghetti, lasagne, ravioli en nog meer pastasoorten bereiden. We geven je graag wat tips over het bereiden van het pastadeeg én onze 3 favoriete recepten.


Hoe maak ik vers pastadeeg?

Voor een basis-pastadeeg heb je slechts enkele ingrediënten nodig. Voor zowel spaghetti, lasagne, ravioli, tagliatelle en nog meer pastasoorten geldt er één basisrecept. Als vuistregel nemen we de verhouding, 100 gr bloem en 1 ei per persoon.

Tip: een fijne bloemsoort is aan te raden. Op deze manier krijg je een glad en elastisch deeg, waarbij je hoogstwaarschijnlijk geen olie of water nodig zult hebben.

Stap 1 ➜ Maak van de bloem een bergje en creëer een kuil in het midden van de berg. Hier kraak je de hele eieren in. Voeg een klein snufje zout toe.

Stap 2 ➜ Klop allereerst met een vork de eieren los en schraap beetje bij beetje het bloem door het eimengsel.

Stap 3 ➜ Zodra de eieren en het bloem een deegmengsel beginnen te vormen, kun je beginnen met kneden. Zorg ervoor dat je kneed totdat het deeg glad en elastisch is. Is dit het geval? Dan kun je het deeg even laten rusten in plasticfolie.

Stap 4 ➜ Na ongeveer 30 minuten kun je beginnen met het deeg uit te rollen. Met een pastamachine kun je het deeg geleidelijk door de machine rollen. De machine beschikt over verschillende roldiktes. Begin dan ook met een dikkere instelling en gebruik een steeds plattere roller totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.

Stap 5 ➜ Met dit recept kun je elke gewenste pastavorm maken. De laatste stap (voordat je de pasta kookt) is dan ook het snijden van de pasta. Ga jij voor een lekkere tagliatelle, fettuccine, pappardelle, ravioli of voor een klassieke lasagne?

Tip: verse pasta hoef je niet zo lang te koken als pasta uit de supermarkt. Zodra je water kookt kun je de pasta 2 à 3 minuten koken. Zorg er dan ook voor dat je bij de pan blijft staan voordat je pasta te zacht is.

3 Favoriete pastarecepten

Benieuwd wat voor lekkere pastarecepten je met de pastamachine kunt bereiden? Met de volgende 3 recepten waan je je volledig in Italië. Het enige wat je nog nodig hebt is een goede Aperol Spritz, een Italiaans muziekje op de achtergrond en, met een beetje geluk, een lekker zonnetje. De volgende recepten zijn gebaseerd op 4 personen.

Tagliatelle pasta pesto

Met deze klassieke Italiaanse primi doe je het nooit verkeerd. Standaard is dit een vegetarisch gerecht, maar je kunt er eventueel voor kiezen om stukjes kip toe te voegen of het gerecht af te toppen met een heerlijke burrata.

Ingrediënten:

  • Verse tagliatelle voor 4 personen
  • 50 gram verse bacilicum
  • 90 gram pijnboompitjes
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie
  • 300 g cherrytomaatjes

Stap 1 ➜ Begin met het maken van de verse pestosaus. Dit kan gemakkelijk met een staafmixer of hakmolen. Doe de verse basilicumblaadjes, 75 gram pijnboompitjes, de Parmezaanse kaas en olijfolie in de machine. Mix totdat alle ingrediënten een gladde massa vormen. Je kunt eventueel meer olijfolie toevoegen om de gewenste dikte te krijgen. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Stap 2 ➜ Snijd de cherrytomaatjes door de helft en kook ondertussen de verse tagliatelle in 2 à 3 minuten gaar. Giet de pasta af en voeg hier de verse pesto, gehalveerde tomaatjes en de restanten van de pijnboompitjes aan toe.

Stap 3 ➜ Top je pasta pesto eventueel nog af met wat verse basilicum, rucola, geraspte Parmezaanse kaas of een heerlijk romige burrata.

Ravioli ricotta e spinaci

Verse ravioli maken vraagt iets meer tijd dan bijvoorbeeld tagliatelle, maar het verschil met ravioli uit de supermarkt proef je dan ook zeker. Voor deze ravioli maken we een vegetarische versie met ricotta en spinazie in een tomatensaus. Het leuke van ravioli is dat je eindeloos kunt variëren met vullingen en sausjes.

Ingrediënten:

  • Pastadeeg voor 4 personen
  • 250 gram spinazie
  • 200 gram ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas + extra voor het garneren
  • Peper en zout
  • Scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gepelde tomaten of tomaten uit blik
  • 50 ml rode wijn
  • Handje verse basilicumblaadjes

Stap 1 ➜ Voor de ravioli begin je met het uitrollen van je pastadeeg tot een dikte van ongeveer 1 à 1,5 mm dikte.

Stap 2 ➜ Vervolgens begin je met het maken van de spinazie-ricotta vulling. Laat de spinazie zonder olie slinken in de pan. Knijp hierna het meeste vocht uit de spinazie en meng dit met de ricotta, geraspte Parmezaanse kaas en een snufje peper en zout.

Stap 3 ➜ Zet het mengsel even aan de kant en ga ondertussen verder met het bereiden van de tomatensaus. Fruit hiervoor de knoflookteentjes in de pan met olie, voeg een scheutje rode wijn toe en voeg vervolgens de tomaten toe. Scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes en voeg ze toe. Breng de saus eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

Stap 4 ➜ Ga vervolgens verder met het maken van de ravioli. Leg de uitgerolde pastadegen klaar en verdeel de vulling in twee rijen over de lengte van het eerste pastavel. Houd aan de rand ongeveer 1 cm over en zorg dat er ongeveer 1,5 cm tussen de vullingen zit. Leg vervolgens het tweede pastavel er overheen en druk de randen aan met je vingers.

Stap 5 ➜ Snijd vierkanten rondom de vullingen of gebruik een pastastamper/roller. Wanneer alle ravioli pasta’s gesneden zijn kun je een pan water aan de kook brengen en de ravioli kussentjes in ongeveer 3 minuten gaar laten koken.

Stap 6 ➜ Haal de gegaarde pasta kussentjes uit de pan en top af met tomatensaus, verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Geniet ervan!

Spaghetti carbonara

Een Italiaanse klassieker die iedereen wel kent en welke eigenlijk altijd wel een goed idee is. De spaghetti carbonara is snel en makkelijk te bereiden.

Ingrediënten:

  • Verse spaghetti voor 4 personen
  • 150 gram pancetta of guanciale
  • 3 hele eieren
  • 1 eigeel
  • 100 gram + een klein beetje Parmezaanse
  • zwarte peper

Stap 1 ➜ Snijd de pancetta of guanciale in blokjes en bak ze zonder boter of olie in de pan, totdat ze goudbruin zijn. Kook ondertussen de verse spaghetti in 2 à 3 minuten gaar.

Stap 2 ➜ Roer de eieren en de eidooier los en voeg hier de geraspte Parmezaanse kaas aan toe. Breng op smaak met wat zwarte peper.

Stap 3 ➜ Gooi de gekookte pasta, na het afgieten, terug in de pan (niet op het vuur) en doe hier de pancetta of guanciale en het eiermengsel bij. Roer het goed door en voeg eventueel nog wat kookvocht van het pastawater toe om het extra smeuïg te maken.

Stap 4 ➜ Serveer de carbonara nog met wat verse geraspte Parmezaanse kaas en voilà, daar is jouw huisgemaakte spaghetti carbonara.

Voordelig een pastamachine aanschaffen?

Zie jij jezelf al in de keuken staan en deze lekkerste verse pasta’s bereiden? Bij ons vind je een hoogwaardige pastamachine waarmee je maar liefst 8 verschillende diktes kunt uitrollen en de meest uiteenlopende pastasoorten kunt bereiden. Bekijk onze pastamachine en duik zelf de keuken in!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.